Wed07182018

LAST_UPDATETue, 17 Jul 2018 10pm

Nad Zainal Menghidap Leukimia?

..

Nad Zainal tetap tabah menjalani kehidupan seharian meskipun perlu berhadapan dengan penyakit leukimia.

Peminat jangan risau kerana itu sebenarnya merupakan watak dalam menerusi drama terbaharu lakonannya Jurnal Suraya

Sebanyak 13 episod ini arahan Zul Huzaimy ini banyak mengetengahkan unsur-unsur kasih sayang antara keluarga dan sahabat.

Drama ini turut dibintangi oleh pelakon handalan seperti Johan As’ari, Sasqia Dahuri, Ryzal Jaafar, Aisyaa Hasnaa, Noniswara dan Khairi Anwar.

Menurut Zul, Drama Jurnal Suraya ini mengisahkan perjuangan hidup pesakit kanser dan sedikit sebanyak fakta tentang kanser berdasarkan pengalaman sebenar Jamal Salleh selaku pengurus produksi drama ini. Ketika musim penggambaran drama ini, beliau sedang berada di tahap 4 dan berjaya sembuh dalam masa setahun.

"Cabaran yang saya dihadapi sepanjang pengambaran ialah untuk menghidupkan watak-watak di dalam drama ini kelihatan realistik sebagai penghidap kanser.

"Alhamdulillah dalam masa sebulan pengambaran, Nad Zainal dan Johan As’ari berjaya mewujudkan watak mereka sebagai pesakit kanser dan mereka berjaya membuatkan kru kami percaya bahawa mereka seolah-olah memang menghidap kanser.

"Saya bersyukur kerana para pelakon dan kru produksi memberi kerjasama yang baik bagi menjayakan drama Jurnal Suraya," katanya menerusi satu kenyataan.

Drama Jurnal Suraya ini mengisahkan ketabahan Suraya (Nad Zainal) dalam meneruskan kehidupan sebagai penghidap Leukimia. Kekuatan yang dimiliki oleh Suraya untuk menghadapi kehidupan seharian ketika hendak menamatkan pengajiannya ternyata dikagumi oleh rakan-rakan senasib dengannya. Selain rakan-rakannya, Alif (Johan As’ari) yang menghidap kanser tulang tahap tiga turut mengagumi wanita itu dalam diam.

Perhubungan antara Suraya dan Alif pada awalnya terbatas sebagai rakan karib sahaja kerana bapa Suraya, Datuk Hisham (Khairi Anwar) mahu mengahwinkan Suraya dengan Imran (Ryzal Jaafar) Namun, Imran mempunyai niat tersembunyi disebalik kesungguhannya untuk menikahi Suraya, iaitu untuk membolot harta keluarga Suraya. Bagaimanapun, lakonan Imran dapat dihidu oleh Suraya kerana Suraya tahu sikap sebenar Imran yang suka berfoya-foya di kelab malam.

Penyakit yang dihidapi Suraya membuatkannya terpaksa ke Singapura untuk melakukan rawatan dan merupakan usaha terakhir atas saranan doktornya, Dr. Nadia. Bukan sahaja Suraya, Alif juga sering diserang penyakitnya dan berulang- alik ke hospital. Ekoran daripada tempoh rawatan yang panjang membuatkan Suraya dan Alif terputus
hubungan buat seketika.

Ibu mertua Suraya, Puan Sharifah menyokong niat jahat Imran dan melayan Suraya secara endah tidak endah. Puan Sharifah sememangnya tidak berkenan dengan menantunya, Suraya dan menganggap penyakit yang dialami oleh Suraya tidak lah seteruk mana dan hanya sengaja dibuat-buat seperti kelihatan kritikal.

Namun, bukan sahaja kebencian yang diterima daripada ibu mertuanya, perangai buruk Imran yang kaki mabuk dan bersifat curang mereka memberi tekanan kepada Suraya. Hari demi hari, tekanan yang diterima oleh Suraya membuatkan penyakitnya menyerang dirinya kembali. Melihat keadaan Suraya yang kritikal dan memikirkan harta yang bakal dimiliki, Imran menghantar Suraya ke hospital.

Adakah cinta Suraya dan Alif terkubur begitu sahaja? Mampukah Suraya bertabah dengan segala cabaran kehidupannya? Saksikan drama bersiri Jurnal Suraya setiap Rabu dan Khamis pada pukul 9 malam di TV3 dalam slot Zehra bermula 15 November 2017.