Mon06182018

LAST_UPDATEMon, 18 Jun 2018 9am

Suspek Tipu Umrah Ditahan Di IPD Sepang

KUANTAN - Seorang lelaki yang dipercayai dalang kes penipuan pakej umrah yang dilakukan bersama suri rumah, Zaiton Man, atau lebih dikenali sebagai Kak Ton di Muadzam Shah, Rompin di sini, tahun lalu, ditahan polis.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Pahang, Superintendan Mohd Wazir Mohd Yusof berkata, suspek berusia 38 tahun ditahan di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sepang, kira-kira jam 3 petang tadi.

Menurutnya, pengadu dalam kes ini ialah Kak Ton yang membuat laporan, ditipu suspek membabitkan wang berjumlah RM300,000 bagi pakej umrah pada bulan Disember tahun lalu.

“Pengadu telah memasukan wang itu ke dalam akaun Maybank syarikat terbabit pada bulan November 2016 hingga Oktober 2017,” katanya dalam satu kenyataan disini, hari ini.

Bagaimanapun, jelasnya, syarikat terbabit tidak dapat menyediakan pakej umrah tersebut dan gagal memulangkan semula wang pengadu.

Dalam pada itu, Mohd Wazir disebabkan itu pengadu mendakwa dia telah ditipu boleh suspek dalam urusan tempahan pakej umrah yang tidak wujud.

Tambahnya, suspek akan di bawa ke IPD Kuantan untuk tindakan selanjutnya.

-Sinar Harian