Mon06182018

LAST_UPDATEMon, 18 Jun 2018 9am

Kawasan Larangan Tetap Jadi Tumpuan

ALOR SETAR - Masih ramai pengunjung memenuhi sekitar Sungai Biru dekat Gunung Keriang, di sini, demi melihat sendiri keindahan 'Blue Lagoon' itu, meskipun ia diklasifikasi kawasan larangan.

Walaupun, ada papan tanda larangan bahawa keadaan parit dalam, arus deras, tebing curam dan runtuh, jalan sempit, rosak dan lincin ketika hujan yang diletakkan di tepi jalan masuk ke Sungai Biru.

Bagaimanapun, tinjauan Sinar Harian mendapati sekumpulan remaja tetap tidak melepaskan peluang melakukan aktiviti mandi manda dan berenang dalam sungai biru itu.

Pengunjung, Arif Irfan Ahmad, 14, berkata, pada permulaannya, dia sememangnya berasa sedikit takut untuk melakukan sebarang aktiviti di sekitar kawasan Sungai Biru itu.

"Bagaimanapun, perasaan gementar dalam diri itu lama-kelamaan hilang kerana geram melihat air berwarna biru. Jadi, saya memberanikan diri untuk berenang dalam sungai bersama kawan-kawan di sini.

"Tidak dinafikan, kami ada dengar-dengar orang kata kawasan Sungai Biru berbahaya, selain dikaitkan kisah mistik.Jadi, kita mandi dengan berwaspada dan tawakal kepada ALLAH SWT," katanya.

Sebelum ini, Sinar Harian melaporkan keindahan Sungai Biru yang diumpamakan seperti lautan Kepulauan Maldives menjadi perbualan ramai hingga tular di laman sosial.

Bagaimanapun, Pengarah Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Kedah, Ir Baharuddin Abdullah berkata, kawasan sungai itu adalah kawasan larangan kepada orang awam.

Beliau berkata, sebarang aktiviti termasuklah naik atas jambatan, terjun dari jambatan, berenang dan memancing turut dilarang dilakukan di kawasan sungai itu.

Untuk itu, katanya, orang awam dinasihatkan tidak masuk ke kawasan larangan itu kerana tapak berkenaan masih diklasifikasikan sebagai kawasan pembinaan demi mengelakkan kejadian tidak diingini.

-Sinar Harian