Fri07202018

LAST_UPDATEFri, 20 Jul 2018 1pm

Pemuda Pas Adakan Bantahan, Bantah Rejim Israel

SHAH ALAM - Satu himpunan aman oleh Dewan Pemuda Pas Malaysia, di Dataran Rehal Masjid Muhammadi, Kota Bharu Kelantan pada 21 Julai ini selepas solat Jumaat.

Ketuanya, Muhammad Khalil Abdul Hadi mengesahkan perkara itu menambah himpunan tersebut bertujuan untuk meluahkan perasaan mereka pada dunia.

“Israel menunjukkan keangkuhan mereka dengan menzahirkan persengketaan terhadap Islam dan umatnya serta turut menjadi dalang menyebarkan Islamophobia dan menuduh Islam sebagai ekstremis.

“Mereka kini sedang mencemar dan mencabul kesucian rumah ibadat umat Islam secara kekerasan serta melakukan kezaliman di tanah Palestin.

“Kami ingin memberi amaran kepada Zionis Israel untuk membebaskan Masjid Al-Aqsa atau sedia menanti kebangkitan umat Islam,” katanya dalam satu kenyataan media, hari ini.

Jumaat lalu, polis Israel menutup Masjid Al-Aqsa dan tidak membenarkan solat Jumaat diadakan selepas tiga penduduk Palestin dan dua polis Israel terbunuh dalam pertempuran bersenjata di perkarangan masjid itu.

Saluran berita bebas negara Arab, Al- Jazeera melaporkan susulan insiden itu, polis Israel mengarahkan orang ramai beredar dari Masjid Al-Aqsa dan menutupnya kepada awam.

Bagaimanapun, Reuters melaporkan Israel telah membuka semula kawasan tersebut semalam.

-Sinar Harian